сряда, 27 ноември 2013 г.

АнализЪТ

Информационен сайт: NEWS.BG
следене за периода 07 – 14 ноември 2013г.

Какво всъщност е „Мониторинг“?
Това е непрекъснат процес на събиране на информация, с цел наблюдение. Мониторингът представлява буквално проследяване на даден процес – наблюдение, последвано от анализ и оценка. Мониторинг може да се осъществява на много и различни нива - върху една конкретна дейност, върху проект или върху цялостната работа и резултатност на дадено звено в мрежата; върху работата и развитието на екип от хора или отделни негови членове и т.н. Мониторингът е важна част от работата върху даден проблем, защото чрез него сме в състояние да следим развитието на своята дейност, за да виждаме коя практика е успешна и навреме да разбираме къде възникват проблеми. Оценката е до голяма степен част от мониторинга, но често се отделя от него с оглед на това, че се фокусира единствено върху резултатите – тяхното събиране и обработка на данни за успеваемостта на дадена дейност. Оценката дава поглед върху цялостната ефективност на нашата работа и ни дава обективни данни.

Какво направихме ние?
За периода от 7 до 14 ноември ние следихме новините, които се публикуваха в информационния сайт www.news.bg . Това е първият информационен сайт, създаден още в края на 1998г.

Общ преглед на новините:
Общ брой новини за периода: 557
Международни новини: 107
Протест: 21
Христо Бисеров: 20
Бежанци: 18
ГЕРБ : 16
Пламен Орешарски: 7
Цветан Цветанов: 6
ДАНС: 5
Бин Аладин: 5
Росен Плевнелиев: 5
Местан: 4
Бойко Борисов: 4
Виктория: 3
БСП: 3
АТАКА: 3
Бареков: 3
Сидеров: 3
Цацаров: 2
ДПС: 2
Михаил Миков: 2
Сергей Станишев: 1
Ирина Бокова: 1
Калфин: 1
Вежди Рашидов: 1
Доган: 1

 Наблюдения:
Две са най-коментирани теми през периода. Първата тема е протестът на студентите, които ясно показват недоволството си от днешното управление и парламент. Виковете и освиркванията на „ранобудните” са нестихващи, както и новините свързани с тях. Наболялата тема не спира да се появява в информационния сайт news.bg, а журналистите непрестанно пренасят вниманието си върху случващото се пред Народното събрание. Отразявайки събитието 24 часа в денонощието медията дава ясна представа, доколкото е възможно, на читателите си какво се случва по улиците на София. Протестите започнали на 25.10.2013г – първи ден на окупация, продължаващи до днешна дата са най-коментираната тема на територията на Република България, не само в news.bg, но и във всички останали медии.
Другата водеща тема е доскорошният заместник-председател на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров, който е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Сигналът е стигнал до прокуратурата от ДАНС няколко дни след като Бисеров обяви, че се оттегля от постовете си. Държавното обвинение е установило как той е превеждал и теглил крупни суми от сметки на Сейшелските острови.

На последно място в топ 3 на най-излъчваните събития се нареждат сирийските бежанци в България, които са не по-малко важни за населението на територията на страната. Вече близо 2 месеца българо-турската граница бива преминавана от множество сирийски граждани с цел спасение от войната в родната им Сирия. Бежанците виждат в лицето на държавата ни възможност за излизане в добре развитите европейски страни или с други думи за тях България е „врата към Европа”.

Учудващо за аудиторията на сайта е малко споменавано името на бившия министър-председател Бойко Борисов. След него се нареждат главния прокурор на България - Сотир Цацаров, председателят на Народното събрание- Михаил Миков, политическите партии АТАКА, ДПС и БСП, както и ДАНС.

Само веднъж споменати за периода от 7.11 до 14.11 бяха: Ирина Бокова -  генерален директор на ЮНЕСКО, Сергей Станишев – политик, Ивайло Калфин – политик, Вежди Рашидов – политик и Лютви Местан – също политик.

Наблюдавайки сайта в продължение на седмица, забелязахме, че най-често отразяваните теми са свързани със политиката на страна, както и международни новини във всички области. Смеем да твърдим, че сайтът е бил безпристрастен в отразяването на събитията. Аудиторията на сайта може да придобие ясна представа за случващото се в страната.

Нашата схема:


 Схемата ни е съставена от две главни фигури – трапец и обърнат триъгълник. Трапецът е най-отгоре, където се намира СЪБИТИЕ-то, а под него МЕДИА-та, която го отразява и го превръща в новина. В най-широката част на обърнатата пирамида са ТЕКСТ-ът – ПОСЛАНИЕ-то.  В най-тесният ъгъл на триъгълника се намира АУДИТОРИЯ-та. Колкото повече новината „слиза“ към най-острия връх на триъгълника, толкова повече се губи цялостната ИСТИНА в нея. По този начин до АУДИТОРИЯТА достига само малка част от достоверната информация.
Поставили сме ИСТИНАТА на границата между трапецът и пирамидата или иначе казано между МЕДИА-та и ТЕКСТа/ ПОСЛАНИЕто. Това има за цел, да покаже, че РЕАЛНОСТ-та често пъти бива скрита и оставена извън полезрението на аудиторията. Голяма част от истината остава за комуникатора-журналист.

Изготвили: Паола Павлова и Станислава Цветкова,
Втори курс, обществени комуникации и информационни науки – УНСС

Анализът на мониторинга е с учебна цел, 

Няма коментари:

Публикуване на коментар